In het weekblad Ons Utrecht werd naar aanleiding van de vernieuwde voorgevel en de reactie van de VVD de volgende stelling geponeert:

"Van Holthe moet niet zeuren, maar blij zijn dat de krakers het pand nog een beetje aanzien geven. Want wie zou het anders moeten doen, de eigenaar of de gemeente Utrecht zelf?"


Hieronder een aantal reacties.
(En even ter rectificatie, Dhr. van Holthe is slechts gemeenteraadslid, geen wethouder.)


Uw naam: Monoko
Uw woonwijk: centrum
Verstuurd: 26/9

Ha wat een toeval!
Wist men dat de VVD ook in Amsterdam krakers lastig valt? Altijd met een persbericht spektakel en grote woorden enzo. Het is wel grappig dat het in Utrecht ook gebeurd, nu kunnen we dus zien dat het echt een kwestie van zieltjes winnen is. De VVD jaagt op illegalen en die vreselijk enge krakers; lekker scoren bij de simpele kiezers. Wat meneer van Holthe moet doen is eens een keer 3 maanden zonder enig inkomen en een dak boven het hoofd proberen te leven. Dan praten we wel weer eens verder en dan wil ik ook graag horen waar van Holthe terecht kan (zonder hulp van zijn 'vrinden').

Gegroet

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uw naam: M. van der Molen
Uw woonwijk: centrum
Verstuurd: 26/9


Waarom is de VVD nu opeens weer het netste jongetje van de klas?
Ik dacht dat de VVD wel stond voor wat avontuur en vrije ondernemerschap. Blijkbaar is wethouder van Holthe wat meer van de grijze muizen stempel. Geeft niet hoor, ik respecteer het best. Maar laat de rest van de mensen met rust! Als de krakers van de Ubica hun energie in  het opknappen van het pand stoppen is dat een hele goede zaak. En als ze er ook nog eens een creatieve draai aan geven is dat al helemaal toe te juichen. Ik bedoel maar; wat er aan openbare kunstbij openbare gebouwen te vinden is, is ook vaak niet de smaak van iedereen.
Verder, heeft wethouder van Holthe wel enig idee wat er in de Ubica allemaal gebeurt??
Allereerst was ik ook wat huiverig voor die alternatieve jeugd, maar na een bezoekje in hun internet werkplaats (waar vrijwilligers een gratis internetcafé annex werkplaats draaien) was ik ervan overtuigd dat Utrecht plekken als Ubica nodig heeft. Laat die mensen met rust; zij zitten daar met recht en titel, want kraken is zowiezo niet verboden en mocht kraken verboden worden dan heeft de gemeente een taak om de diversiteit van de Utrechtse bevolking te bevorderen. Dit opdat Utrecht niet een saaie stad wordt als bijv. Rotterdam nu is en zoals Amsterdam aan het worden is ( Ivm mijn bedrijf ben ik in beide steden actief en zie de vervlakking toeslaan).

Red de stad, hou van Uw krakers, zet de grijze massa de poort uit (of een verplichte integratie cursus??)

Met vriendelijke groet,
M. van der Molen (47 jaar, ondernemer)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uw naam: N. Bos
Verstuurd: 26/9

Inderdaad "van Holthe moet niet zeuren" maar zijn kans grijpen en zo snel mogelijk bij het nieuwe kabinet, dat staat voor waarden en normen alles in het werk stellen de z.g. kraakwet, die krakers rechten geeft buiten werking te stellen. Het is te gek voor woorden dat mensen, die zich iets wederrechtelijk toeëigenen rechten hebben. In plaats van rechten is een proces verbaal op z'n plaats.
De heer van Holthe moet van de gemeente eisen, dat zij de krakers uit het pand verwijdert. Punt uit. Lastig of niet. De tijd dat wetten naar eigen inzicht uitgelegd kunnen worden is voorbij en krakers moeten dus weten, dat ook voor hen de wet geldt. Wie steelt is een dief en kraken is stelen en moet dus bestraft worden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uw naam: Bart Brugmans
Uw woonwijk: centrum
Verstuurd: 26/9


Krakers die hun "eigen huis" opknappen. Ongehoord! Wat een onzin van die van Holthe. Hoezo erg? Ubica was lelijk en vervallen. Nu ziet het er tenminste weer een beetje behoorlijk uit. Wees blij dat er in de stad nog mensen wonen die er iets van proberen te maken in plaats van alleen maar te kankeren op wat niet goed is. Van Holthe kan nog veel leren van mensen die anders denken en doen dan hij doet. Misschien moet ie maar eens langs gaan bij de Ubica en er rond kijken in plaats van alleen maar lopen zeuren in de hoop dat ie daarmee stemmen trekt.
Het leeg laten staan van (grote) pandenin de stad geeft veel meer ellende en ergernis dan een groep mensen die er wonen en de stad verlevendigen.
Daarnaast (als reactie op N. Bos) is het leeg laten staan van panden "crimineel". Daar is zelfs een wet voor die regelt dat kraken niet illegaal is als een pand een jaar lang niet gebruikt wordt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uw naam: Peter Slot
Verstuurd: 26/9


Een uitermate teleurstellende doch verwachte en voorspelbare reactie van Dhr. van Holthe. Als exponent van het 'law and order'-clubje genaamd de VVD geeft hij zijn mening over werkzaamheden verricht aan de gevel van het kraakpand UBICA aan de Ganzenmarkt. Hoezeer ben ik verbaasd, nee zelfs geschokt over de zich telkens weer de kop opstekende arrogantie van leden van deze liberale en conservatieve club mensen. Een groep krakers heeftdit pand opgeknapt en op zeer creatieve wijze de gevel van ornamenten voorzien. En wel op zodanige wijze dat zelfs rekening is gehouden met de vroegere bestemming van het pand, hulde hiervoor. Enfin, even terug naar Dhr. van Holthe, zijn partij heeft bij de laatste parlementsverkiezingen op dusdanige wijze verloren dat enige terughoudendheid, bescheidenheid en zelfreflectie op hun plaats zouden zijn. Uit een analyse van deze zwarte VVD periode heeft de partij ongetwijfeld lering getrokken, namelijk dat er op alle niveau's landelijk, provinciaal en gemeentelijk, beter geluisterd zou moeten worden naar de burger. Met de VVD terug op het landelijke pluche lijkt de partij geen wijze lessen te hebben getrokken uit de analyse. Immers, zoals Dhr. van Holte als doorgewinterd politicus ongetwijfeld weet, winnen partijen vooral door persoonlijke good will die men op lokaal niveau kweekt. Dit levert veel stemmen op die ook op landelijk niveau hun invloed hebben. Hoezeer schetst het mijn verbazing dat de kraker genaamd Wouter (ga zo door jongen) een briefje toont namens de omwonende van UBICA waarin men tevredenheid uitspreekt over het leuke onafhankelijke initiatief van de krakers. Welnu, kijkend naar de huizenprijzen in de binnenstad denk ik dat onder die omwonende ook wel wat VVD stemmers zijn, immers de partij van de (nouveau) riches. Mensen die het zich kunnen veroorloven op zo'n plek te wonen. Dhr. van Holthe heeft niet eens naar dit deel van zijn electoraat geluisterd maar reageert primair afkeurend. Jammer voor de VVD maar de definitieve afrekening van de kiezers zal in 2006 (gemeenteraad - en parlementsverkiezingen) plaatsvinden. De burger wenst niet in een keurslijf gestoken te worden waarin assimilatie de geldende norm is. Er dient ruimte te zijn voor heterogeniteit en onafhankelijkheid, zowel in ideëen als betreffende de inrichting van een binnenstad. Als dit niet meer mogelijk is dan verliezen de stad, de burgers en de politiek hun identiteit en daarmee hun ruggengraat. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uw naam: Maaike
Uw woonwijk: sterrenwijk
Verstuurd: 28/9

Deze meneer moet inderdaad niet zeuren, de Ubica ziet er nu heel erg goed uit, en dat dankzij de bewoners die er zin in hebben om een pand mooi en bewoonbaar te houden en een leuk aanzicht te geven. Ik vind dat de Ubica er nu mooier uitziet dan eerst en daar kunnen we toch alleen maar blij mee zijn. laat die gast zich eens druk maken om die kerel die ornamenten wegsloopt van het oude swaak pand op de mariaplaats en niet de krakers die plekken bewoonbaar maken en een gezonde uitstraling geven!!!
Lang leve de Ubica!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uw naam: Ilse
Uw woonwijk: sterrenwijk
Verstuurd: 30/9


UBICA is een broeinest van links-fascisme en moet snel ontruimt worden.In de winkel zijn brochures te koop geweest met opruiende teksten en namen en adressen van andersdenkenden (in hun ogen: "fascisten"). Sinds de moord op Pim, is aangetoond wat het ware extremisme in Nederland is, waar de ware onverdraagzaamheid zit, waar de echte fascisten zitten (met geweld andersdenken uit de weg ruimen: AFA en Volkert); in zulke kraakpanden als UBICA. Persoonlijk heb ik niks tegen kraken, maar wel tegen types die in UBICA zitten en ik vind dat er geen podium moet zijn voor rode fascisten. Van Holthe mag van mij tegen ze ageren zoveel die maar wil!! 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uw naam: wethoudervan holthe
Uw woonwijk: hoograven
Verstuurd: 30/9


Hij moet niet zeuren. Hij mag voor mij over andere dingen zijn eigen druk maken? Bijvoorbeeld waar ik woon in de Cerzeijstraat. Als ik op mijn balkon ben en naar beneden kijk is daar zo veel vuil heb al zoveel klachten gedaan. Bij de Reiniging maar daar is alleen maar uit gekomen dat het van Mitros is en dat hebben ze een paar jaar pas ondekt maar er word niets gedaan. Ik hoop dat hij daar wat aan doet want hij is toch wethouder en ik maar een oud huisvrouwtje. Ik hoop dat ik er iets van hoor bedankt jullie want ik vind dat jullie veel goeds doen.